Επικοινωνία

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Θα καταφέρει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ύστερα από το «τσαλάκωμα» που υπέστη στην ψηφοφορία;


Είκοσι μέρες μετά τη θριαμβευτική νίκη του στις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δέχτηκε το πρώτο πλήγμα, και μάλιστα από το ίδιο το κόμμα του. Ο εκλεκτός του για τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σ. Ξυνίδης πήρε στη σχετική ψηφοφορία (με κάλπες) 180 ψήφους, ο αντίπαλός του Γ. Παναγιωτακόπουλος 125, ενώ βρέθηκαν 53 λευκά και 15 άκυρα. Το άθροισμα των ψήφων του Γ. Παναγιωτακόπουλου των «λευκών» και των άκυρων είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των ψήφων που απέσπασε ο κ. Ξυνίδης.
Οι «παλιοσειρές» του κόμματος ανέφεραν πως «είναι η πρώτη φορά που πρόταση αρχηγού για γραμματέα δεν συγκεντρώνει το 50%+1». Αξίζει να σημειωθεί ότι αποδοκιμάστηκαν και δύο από τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο, η Πετρούλα Ντελεδήμου και ο Κ. Τάτσης.
Η πρώτη ερμηνεία που έδιναν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ήταν ότι «το "παλιό" βλέπει ότι φεύγει και συνασπίζεται για να επιβιώσει», ενώ υποστήριζαν πως «βρήκαν την ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν και οι φίλοι όσων έμειναν έξω από την κυβέρνηση». Κάποιοι μάλιστα από το περιβάλλον του προέδρου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις έλεγαν ότι «και οι 125 που επέλεξαν τον Παναγιωτακόπουλο είναι παπανδρεϊκοί»!
Ωστόσο, έμπειρα στελέχη του κόμματος απέδιδαν το αποτέλεσμα στο μικρό πολιτικό εκτόπισμα του νέου γραμματέα, επισημαίνοντας ότι «πολλά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη συστηματική τακτική του αρχηγού να αιφνιδιάζει με τις επιλογές του, και συμπλήρωναν ότι «αρκετοί διαισθάνθηκαν ότι ο πρόεδρος θέτει το κόμμα σε δεύτερη μοίρα και θέλησαν να του στείλουν ένα μήνυμα».

«Ποιος είναι αυτός;», ήταν το ερώτημα που κυκλοφορούσε το απόγευμα της Παρασκευής, μόλις έγινε γνωστό ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προτείνει για τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου τον βουλευτή Ξάνθης Σ. Ξυνίδη.
Σύμφωνα με πρωτοκλασάτους της Ιπποκράτους, «ο Γ. Παπανδρέου προτιμά έναν οργανωτικό γραμματέα περιορισμένης πολιτικής ευθύνης που θα "τρέξει" το σύστημα και όχι έναν γραμματέα με ηγετικό προφίλ που θα παρουσιάζεται ως ο "νούμερο δύο" στο κόμμα, δουλεύοντας ταυτοχρόνως και για τον εαυτό του. Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του δύο αναμετρήσεις: τις φοιτητικές εκλογές της άνοιξης και τις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2010. Για να πάει καλά και στις δύο οφείλει να έχει μια στοιχειώδη οργανωτική ετοιμότητα».
Την ανάγκη αυτή θα επιχειρήσει να υπηρετήσει ο δικηγόρος Σ. Ξυνίδης, ο οποίος έχει χρηματίσει γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης και ήταν συνεργάτης του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Π. Σγουρίδη, τον οποίο διαδέχτηκε στο Κοινοβούλιο στις πρόσφατες εκλογές.
Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ύστερα από το «τσαλάκωμα» που υπέστη στην ψηφοφορία.
Η ακραία εκδοχή της λογικής Παπανδρέου για νέα πρόσωπα και για το ασυμβίβαστο κυβερνητικής και κομματικής θέσης αποτυπώθηκε και στην πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο: Εκτός από τους Π. Κουκουλόπουλο, Τόνια Αντωνίου, Κ. Ασκούνη, Συλβάνα Ράπτη, Γ. Κουτσούκο και Ν. Ανδρουλάκη οι οποίοι ήταν και στο απερχόμενο όργανο, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο να ψηφίσει τους βουλευτές Δ. Κουσελά, Π. Οικονόμου, Μ. Οθωνα, τον νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα, την Εφη Χαλάτση, την Μαρία Παυλίδου, τον Κ. Τάτση και την Πετρούλα Ντελεδήμου (οι δύο τελευταίοι απέτυχαν).
Η νέα ηγετική ομάδα καλείται να «πιάσει» τους φιλόδοξους στόχους του Γ. Παπανδρέου: «Κόμμα συμμετοχής, ελεύθερο από κρατικές και άλλες εξαρτήσεις, ανοιχτό, μαζικό, που θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση όταν παρεκκλίνει από τις αρχές της».
Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: